Головна » 2014 » Грудень » 23 » Аналіз обсягів транзакцій BitPay за минулий рік
13:40
Аналіз обсягів транзакцій BitPay за минулий рік

transactionsУже зазначалося, що Bitpay використовує одні біткойн-адреси по кілька разів, і активність по них можна відстежити. Можна побачити, що з травня, коли компанія озвучила інформацію про суми проведених коштів, не спостерігалося особливого зростання.

Один з користувачів Reddit опублікував результати графічного аналізу та пояснення за цими адресами BitPay. Нижче наведені графіки:

bitpaytrans1

Зелена лінія на цьому графіку показує кількість платежів в день з передбачуваних (дивіться нижче) адрес одержувачів у Bitpay в період з 01.01.2013 по 03.11.2014. Зверніть увагу, що для вертикальної осі використовується логарифмічна шкала. Більшу частину 2014 кількість платежів коливалася від 1000 до 1500 в день. Мала місце сильна щоденна динаміка. Зліт в правій стороні знаменує «Чорну п'ятницю». У цей день було близько 3200 операцій. Це в 2-3 рази більше, ніж у звичайний день.

bitpaytrans2

Зелена лінія на цьому графіку показує динаміку зміни кількості біткойнів, які щодня зараховуються на цей гаманець. Цей графік здається досить дивним. На ньому майже відсутні зміни з січня 2013 року. Значення коливається від 500 до 1000 біткойнов в день. Щотижнева динаміка дуже слабка. Чорна п'ятниця не виділяється сплеском на цьому графіку.

Можна припустити, що існує два типи input-операцій для цього гаманця. Один тип можна назвати «роздрібним» інший «оптовим» (хоча для останнього варіанту дуже складно дати чітке визначення). Оптові операції великі (часто до сотень біткойнів) і постійні в своїх розмірах з січня 2013. Роздрібні операції менше за розміром (до 10 біткойнів або навіть до 1 біткойна). Цих операцій набагато більше. І їх число збільшилося в 3 рази з середини 2013 року до середини 2014. На першому графіку домінують роздрібні операції. Другий графік в основному відображає оптові операції.

Дані для цих графіків отримані з WalletExplorer. Автори заявляють, що на ній показані всі транзакції в BitPay, проведені з моменту створення сторінки. Однак адреси, які приховують гаманець, були отримані з блокчейна шляхом евристичного аналізу. Завдання аналізу полягала у виявленні гаманців, що належать одному власнику.

Я вважаю, що евристичний аналіз заснований на припущенні, що дві адреси, через які проходила одна і та ж операція, повинні належати одному власнику (одній людині потрібні обидва секретних ключа для проведення транзакції). У результаті виявляються гаманці. Якщо ця здогадка вірна, евристичний аналіз може не включати в «гаманець Bitpay.com» деякі адреси, які належать Bitpay.com, але ніколи не були використані в парі і тому не виявлені.

Тим не менш, обсяг біткойнів, які увійшли до евристично «єдиного гаманця» за травень 2014, здається, відповідає тому обсягу, який розкрив BitPay у своїй звітності по цьому періоду. Тому можна зробити висновок, що результати евристичного аналізу близькі до реальності.

Таким чином, можна зробити висновки:

- Через BitPay щодня проходить 1000-1500 «роздрібних» платежів, кожен в середньому менше 1 BTC;
- Кількість «роздрібних» транзакцій, що обробляються BitPay, зросла втричі з середини 2013 року, але практично не змінювалося протягом 2014-го;
- Кількість біткойнів, що проходять через BitPay, включаючи як «роздрібні», так і «оптові» платежі, з січня 2013 року, практично не змінювалися і складають приблизно 500-1000 BTC на день;
- Якщо брати ці транзакції в доларовому еквіваленті, можна сказати про велике зростання з 2013 по 2014 рік, і, відповідно, про падіння цього значення приблизно на 50%, враховуючи курс біткойнів;
- «Чорна п'ятниця» дала невеликий ефект (зростання «роздрібних» транзакцій в 2 або 3 рази), проте це не відбилося на загальній кількості BTC в день (на яке в основному впливають «оптові» транзакції).
 

P.S. Розгромна в багатьох ЗМІ новина про біткойн-платежах на суму $ 300 млн в «Чорну п'ятницю» виявилася качкою (на жаль).

Тім Свонсон, ofnumbers

Переглядів: 473 | Додав: DrBitCoUAgroup | Теги: BitPay, Аналіз, Black Friday | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar