Головна » 2014 » Грудень » 18 » Студент розробив блокчейн-додаток для вільного спілкування
17:25
Студент розробив блокчейн-додаток для вільного спілкування

Messaging on cellphoneСтудент-комп'ютерник з Нідерландів розробив дешевий у використанні і стійкий проти цензури додаток для обміну повідомленнями, побудований на основі технології блокчейна. Криштоф Окупскі з Університету Ейндховена розробив цей проект як дипломну роботу.

25-річний студент вважає, що цей додаток дозволить уникнути цензури, обійти обмеження на свободу слова. Можливі й економічні перспективи проекту. Основна ідея програми проста. Він підключається до локального біткойн-гаманця користувача, і передає повідомлення, закодоване в біткойн-транзакціях.

Оскільки ці операції переказу коштів відбуваються між адресами, які належать користувачеві, вони залишаються в його розпорядженні. Таким чином, всі витрати зводяться до мінімальних комісійних. Для того, щоб прочитати повідомлення, потрібно використовувати ту ж програму-клієнт і секретний «ідентифікатор», наданий автором тексту. Він визначає, які частини blockchain слід читати, що нагадує настройку антени на потрібну частоту.

Вартість передачі даних лежить в межах приблизно в 16 Сатоши за байт, тобто близько 300 біт за обсяг цієї статті. Це пара десятків центів за курсом - дуже дешево для обміну шифрованими повідомленнями, які абсолютно неможливо відслідкувати.

Примінення на практиці поки ще не дуже доречне. Надійність шифрування не підтверджена незалежним аудитом, додаток поки не дуже зручний у використанні. До того ж, передача даних так перевантажує блокчейн додатковою інформацією, що якщо додаток стане дуже популярним, може заспамити весь блокчейн.

Джерело: coindesk

Переглядів: 389 | Додав: DrBitCoUAgroup | Теги: біткойн-технологія, Криштоф Окупскі, біткойн, блокчейн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar