Головна » 2014 » Грудень » 16 » The Economist: Розгром рубля
15:04
The Economist: Розгром рубля

su_100_rubel_1993_Будь-який голова центробанку знає про важливість довіри. У світі фіатних валют - банкнот, не підкріплених нічим, крім інших банкнот - покупці і фірми повинні бути впевнені в тому, що гроші не втратять свою цінність. І в даний час їх впевненість перевіряється на міцність в Росії, де за останні три місяці рубль впав на 40% по відношенню до долара.

theeconomistТаке різке падіння неминуче тягне за собою інфляцію у формі подорожчання імпортної продукції, і це викликає серйозне занепокоєння, оскільки ціни на споживчі товари в Росії вже ростуть зі швидкістю як мінімум 8% на рік. Між тим, в останні кілька тижнів стали з'являтися ознаки чогось, набагато більш лякаючого. Зіткнувшись з різким зростанням попиту на долари, російські банки були змушені підняти ставки за вкладами в доларах, щоб спробувати залучити потенційних вкладників. Попит на банківські комірки виріс, а це говорить про те, що споживачі намагаються зробити накопичення в іноземній валюті.

Глава Центробанку Росії Ельвіра Набіулліна всіма силами намагається придушити цю тенденцію в зародку. Вона спробувала стримати ставки проти рубля, змінивши слабкі та передбачувані продажу Центробанком 350 мільйонів доларів в день на загрози набагато більш масштабних втручань. Вона обмежила доступ комерційних банків до рублів, щоб обмежити їх можливості в спекуляціях на шкоду національній валюті. Нарешті, 11 грудня вона підняла процентні ставки до 10,5%. Це означає, що рублеві внески будуть приносити більший дохід, ніж доларові, що повинно теоретично підвищити привабливість національної валюти.

Update: ЦБ тільки що підняв ставки до 17%, у відчайдушній спробі протистояти ослаблення рубля.

https://twitter.com/bit_novosti/status/544619748034506752

Пані Набіулліній довелося проявити сміливість. Причини падіння рубля глибокі, і жодна з них найближчим часом не зникне. Перша причина - це ціни на нафту. У першій половині 2014 експорт приніс Росії 255000000000 рублів, і 68% ці доходів припали на продажу нафти і природного газу. У той період часу ціна на нафту в середньому становила 109 доларів за барель. Сьогодні ціна на нафту наблизилася до 60 доларів за барель. Якщо взяти до уваги пропорційне скорочення обсягів експорту російських енергоресурсів, це зменшить доходи Росії більш ніж на 60 мільярдів доларів - цього більш ніж достатньо, щоб звести нанівець профіцит її поточного рахунку.

У більшості економік швидке знецінення призводить до підвищення попиту на продукти місцевого виробництва: оскільки товари іноземного виробництва дорожчають, покупці вибирають альтернативу серед місцевої продукції. Однак новітня історія Росії серйозно ускладнює процес такого заміщення. Перехід від радянських субсидій до ринкового сільського господарства виявився не надто гладким: обсяги виробництва яловичини, свинини і птиці в Росії впали з 13 мільйонів тонн у 1991 році до всього лише 5 мільйонів тонн в 2001 році. Незважаючи на те, що за останній час відбулися деякі поліпшення (зокрема в обсягах виробництва зерна), російське сільське господарство досі залишається абсолютно неефективним. В результаті у багатьох імпортних товарів - молока, м'яса та яєць - просто немає національних альтернатив. Оптовикам, які їх імпортують, потрібні долари для їх покупки, що створює тиск на рубль.

Існує ще ряд причин продавати рублі і купувати долари. За даними центробанку, зараз зовнішній борг російської економіки становить понад 120 мільярдів доларів, і терміни його погашення закінчуються в наступному році. Приблизно третина цього боргу належить банкам, а остальні дві третини - іншим компаніям. Деякі з цих компаній - особливо російські енергетичні гіганти - отримують прибуток в доларах. А більшість інших компаній, у тому числі банки - ні. Оскільки санкції заважають багатьом російським компаніям позичати кошти за кордоном, щоб рефінансувати свої доларові заборгованості, виникає постійний попит на долари. Враховуючи те, що терміни платежів в основному закінчуються в грудні, це може призвести до ще одного нищівного удару по рублю до кінця року.

external-debt

Залежність від західних ринків і валют не подобається президенту Росії Володимиру Путіну. 10 листопада він підписав угоду зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном (Xi Jinping), згідно з яким російський газ буде постачатися з Сибіру в Китай по нових газопроводах. Ця угода забезпечить нове потужне джерело попиту, в результаті чого Китай зможе витіснити Європу в якості головного партнера з експортного ринку Росії. Крім того, угода про початок торгівлі в юанях, а не в доларах (від розрахунків у рублях Китай категорично відмовився), з часом скоротить попит на американську валюту.

Однак на будівництво нових газопроводів підуть роки, і питання фінансування цього проекту поки остаточно не вирішені. Тим часом, Росії, можливо, доведеться боротися з наслідками низьких цін на нафту і газ протягом багатьох років. У листопаді Енергетична інформаційна адміністрація, американське урядове агентство, повідомило, що в 2015 році ціни на нафту складуть в середньому 83 долара за барель. Грунтуючись на оптимістичному прогнозі про те, що ціни на нафту виростуть до 90 доларів за барель, пані Набіулліна стверджує, що в 2015 році зростання буде нульовим, а інфляція складе 8%. Таким чином, закінчення кризи російського рубля ще дуже далеко.

Джерело: The Economist

Переклад Анатолія Драбрезіра

Переглядів: 499 | Додав: DrBitCoUAgroup | Теги: крах рубля, російський рубль, the economist | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar