Головна » 2014 » Грудень » 13 » Bitmarkets - децентралізований ринок з підтримкою Tor
12:00
Bitmarkets - децентралізований ринок з підтримкою Tor

decentralisedЗапущена нова децентралізована торгова площадка під назвою Bitmarkets. Серед її головних особливостей високий ступінь приватності, нова ескроу-система і транзакції виключно в біткойнах.

Bitmarkets спочатку розроблявся для забезпечення підвищеної анонімності з використанням мережі Tor. У цьому полягає суттєва відмінність нової платформи від децентралізованої системи OpenBazaar, яка починала роботу без вбудованої підтримки Tor.

Творці Bitmarkets, група з чотирьох розробників і дизайнерів, кажуть про початкової інтеграції Torкак про можливості для забезпечення основного права людини - конфіденційності. Стів Декорт, провідний розробник проекту, говорить:

     "Нам не подобається такий світ, де можна відстежити будь-які транзакції за все ваше життя. Ми вважаємо, що це важлива проблема в плані дотримання прав людини".

Bitmarkets і OpenBazaar - проекти з відкритим вихідним кодом. Останній був запущений в серпні, але тільки в жовтні додалася можливість підключення через Tor.

OpenBazaar вже набирає обертів серед розробників і користувачів. У сервісі немає відкритої статистики за кількістю продавців або покупців, проте деякі дослідження показали, що на ринку зараз працюють 164 магазина, які пропонують близько 300 різних товарів. За інформацією офіційного блогу проекту, 58 розробників внесли вклад у код OpenBazaar.

Bitmarkets належить багато чого надолужити. Проект тільки в листопаді став доступний для публічного скачування для Mac OS X, і поки що має невелику кількість передплатників.

bitmarkets1

Гнучка система гаранта

Bitmarkets вдалося зробити гарант угод більш привабливим для користувачів. OpenBazaar відрізняється тим, що може проводити тристоронні угоди за участю покупця, продавця і третьої сторони (гаранта). Кошти передаються тільки у випадку, якщо дві з цих трьох сторін підтвердили можливість транзакції.

Bitmarkets виключає з угоди всі проміжні ланки. Вони покладаються тільки на покупця і продавця. Продавець повинні «заблокувати» грошові кошти в розмірі вартості товарів, виставлених на продаж. Покупець же повинен заблокувати суму в подвійному розмірі. Заблоковані засоби зберігаються у власних гаманцях Bitmarkets. Коли угода завершена, заблоковані суми звільняються і переводяться на рахунок продавця.

На думку Стіва, в системі з трьох учасників мають місце шанси для зловживань повноваженнями. Наприклад, недобросовісні учасники можуть «накачати» репутацію, що б виглядати надійними, і можуть вступати в змову з покупцем або продавцем:

     "При забезпеченні гарантій по угоді за допомогою депозиту, кожна з двох сторін отримує вагомі економічні мотиви для завершення угоди. При цьому не потрібна третя сторона".

Одне із слабких місць в структурі Bitmarkets полягає в тому, що вартість кожного окремого товару не може бути занадто високою, інакше необхідна застава для покупця буде дуже великою. Відсутність в сервісі системи репутації означає, що вона не підходить для реальних операцій, таких як, наприклад послуги автосервісу. Справа в тому, що кожна сторона може ініціювати процес розблокування коштів.

В результаті подібних обмежень самі розробники рекомендують використовувати Bitmarkets для проведення угод номіналом до 500 доларів США.

Зростання децентралізованих ринків

Сем Паттерсон, який відповідає за контроль якості в OpenBazaar, каже, що система з двох учасників може бути актуальною для досвідчених користувачів біткойнів, які ревно ставляться до участі в угоді третьої сторони. Він зазначив також, що багато користувачів віддають перевагу укладати угоди, в яких вони можуть звернутися до кого-небудь в разі порушення умов.

Bitmarkets був розроблений за дев'ять місяців. Велика частина роботи системи залежить від об'єднаних разом вже існуючих систем, таких як Tor і Bitmessage. Остання є системою обміну повідомленнями в тимчасових мережах. Природно, для розрахунків у системі використовується біткойни.

Поки рано говорити, які шанси Bitmarkets або OpenBazaar на досягнення успіху з розвитку децентралізованих ринків. Але галузі явно приділяється все більше уваги. На думку Паттерсона з OpenBazaar, перемога децентралізованих рішень над існуючими системами продажів - це лише питання часу.

«Після того, як на ринку з'являється система, що дає простий спосіб контролю свого власного рішення з торгівлі в інтернеті, люди починають використовувати таке рішення, оскільки це дуже вигідно. Так само як і з біткойном, такі рішення не завоюють популярність за одну ніч, але, врешті-решт, це відбудеться », - говорить Паттерсон.

За матеріалами coindesk

Переглядів: 431 | Додав: DrBitCoUAgroup | Теги: Escrow, Tor, OpenBazaar, bitmarkets, Dark Markets, e-commerce, децентралізація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar